Microsoft office paketinin yazılımlarından biri olan Excel iş hayatında kendini uzun yıllar önce kanıtladı. Beyaz yakalının her alanda ...
Microsoft office paketinin yazılımlarından biri olan Excel iş hayatında kendini uzun yıllar önce kanıtladı. Beyaz yakalının her alanda eli ayağı oldu. Sektöre bağlı kullanılan alternatif yazılımlar üretildi ancak henüz Excel'i tahtından edebilecek bir babayiğit ortaya çıkmadı. Bu yazımızda Excel'in olmazsa olmaz fonksiyonlarından biri olan EĞER (if) fonksiyonunu ele alacağız.
Daha önce oluşturduğumuz bir tablo üzerinde işlem yapacağız. Siz de kendi tablonuza uyarlayabilirsiniz.
Tablomuzda çeşitli mesleklerden 10 tane insan bulunmaktadır. Bu insanların isimleri, meslekleri, yaşları ve gelirleri farklı sütunlarda verilmektedir. Biz eğer fonksiyonunu yaşlar sütunu üzerinde kullancağız. Kişileri yaşlarına göre Genç ya da Veteran olarak sınıflandıracağız.
Öncelikle eğer fonksiyonunu mantığını anlatalım.
=Eğer(Mantıksal Sınama; Mantıksal Sınama Doğru ise Olacaklar; Mantıksal Sınama Yanlış ise Olacaklar)
Örneğimiz üzerinden gidersek;
=EĞER(E4<35;"GENC";"VETERAN")
Bu örnekte biz ilk satırda bulunan kişinin, E4 hücresinde bulunan yaşını sorguladık. Bu yaz 35'ten küçükse "Mantıksal Sınama Doğru ise Olacaklar" kısmında olanları doğru kabul ettik ve hücremizde "GENC" yazısı belirdi. Şayet 35'ten büyük olsaydı "Mantıksal Sınama Yanlış ise Olacaklar" kısmında bulunan bilgi gelecekti ve "VETERAN" yazacaktı.
NOT: Bu fonksiyonun daha kompleks durumlarda iç içe de kullanabiliriz. İç içe Eğer Fonksiyonu hakkında bilgi için lütfen tıklayınız.
COMMENTS